Wat kun je zelf doen aan Dupuytren?

In het kort

  1. Een contractuur van Dupuytren is een vergroeiing van bindweefsel in uw handpalm.
  2. U kunt 1 of meer vingers niet meer strekken.
  3. U kunt niets doen om dit te voorkomen.
  4. Bespreek het met uw huisarts als u er veel last van heeft.
  5. Soms kan een operatie helpen:

Wie behandelt Dupuytren?

De meeste (hand)chirurgen volgen een tussenweg, waarbij het zichtbaar aangetaste weefsel, zoveel als technisch redelijkerwijze mogelijk is, wordt verwijderd. Het doel van de operatie is de vinger weer zoveel mogelijk te kunnen strekken. Uw plastisch chirurg vertelt u welke ingreep voor u het meest geschikt is.

Heeft een koetsier in handen?

Ziekte (Morbus) van Dupuytren (Vikings hand, Keltische klauw, Koetsiershand) De ziekte van Dupuytren is een aandoening van de hand, er vormen zich knobbels in de handpalm. Meestal groeien deze knobbels uit tot strengen in de handpalm. Vervolgens tast dit de vingers ook aan en ontstaat er een stand verandering.

Wat te doen tegen Koetsiershand?

De meest voorkomende operatie bestaat uit het wegsnijden van bindweefsel (partiƫle fasciectomie). Bij deze nieuwe techniek wordt lichaamseigen vetweefsel achtergelaten nadat de strengen zijn doorgesneden. Na deze operatie is de kans dat de ziekte terugkomt kleiner.

Hoe begint Dupuytren?

De aandoening begint met een knobbeltje (nodule) in de handpalm. De knobbels ontstaan tussen de huid en de pezen. De pezen zelf hebben met dit ziekteproces niets te maken. De knobbels groeien samen tot strengen.

Hoe ontstaat Dupuytren?

De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is vooralsnog onbekend. Ontsteking, trauma, nieuwvorming en genetische factoren lijken een rol te spelen. Met name de genetische aanleg is in sommige families een opvallende factor. In circa 12% van de gevallen is er sprake van een familiaire voorgeschiedenis.

Hoe lang duurt Dupuytren operatie?

De ingreep vindt plaats in dagopname. Onder algehele narcose. De ingreep duurt ca. een half uur.

Is Dupuytren erfelijk?

De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet bekend. Erfelijkheid speelt een rol en de ziekte komt vaker voor bij mensen die lijden aan suikerziekte, epilepsie en/of bepaalde longaandoeningen.

Wat is een Koetsierhand?

De ziekte van Dupuytren (Koetsierhand) is een aandoening die een kromme stand van de vingers geeft. In overleg met uw arts hebt u besloten om u te laten opereren. Deze folder geeft informatie over de operatie, waarbij de kromme stand van uw vingers wordt hersteld.

Is Dupuytren reuma?

Bestaat er een relatie tussen auto-immuunziektes, zoals reuma, en Dupuytren? Nee. Er is weliswaar niet veel onderzoek naar gedaan maar we hebben de indruk dat het tegenovergestelde juist het geval is: iemand met reuma lijkt minder kans te hebben op Dupuytren.

Is Dupuytren een vorm van reuma?

Hoe ontstaat ziekte van Dupuytren?