Wat is de bladvorm van een tamme kastanje?

De bladeren van de Tamme kastanje staan verspreid in twee rijen in één vlak aan de takken. Ze zijn enkelvoudig, veernervig, lancetvormig en spits tot toegespitst. De grootste breedte is onder het midden. De rand is toegespitst of scherp getand.

Hoe noem je de bovenkant van een kastanje?

De bomen die eetbare kastanjes dragen, hebben langwerpige, getande bladeren. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze eetbare kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.

Hoe komt de tamme kastanje in Nederland?

Verspreiding in België en Nederland In Nederland en België komt de boom verwilderd voor en verder op oude landgoederen. Hij is hier ingevoerd door de Romeinen vanwege de vruchten. Met name in het zuidoosten van Nederland zijn vrij veel oudere tamme kastanjes te vinden.

Is de Wilde Kastanje familie van de tamme kastanje?

Toch zijn ze niet eens familie van elkaar: ze behoren tot verschillende plantengeslachten. En dat zie je terug in de Latijnse naam. De wilde kastanje, ook wel witte of paardenkastanje genoemd, heet Aesculus hippocastanum, de tamme kastanje Castanea sativa.

Hoe ziet een tamme kastanje er uit?

De tamme soort herken je vooral aan de bolsters met lange stekelige naalden zoals een egel. De kastanjes van de eetbare kastanjeboom zijn niet helemaal rond, maar meer ovaal of druppelvormig. Aan de bovenzijde hebben ze een platte kant met een klein wit pluimpje. In de bolsters zitten soms tot wel drie kastanjes!

Welke soort tamme kastanje groeit in Nederland?

Tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboomsoort uit de napjesdragerfamilie (Fagaceae). De soort is niet inheems in Nederland, maar wordt al eeuwenlang hier aangeplant en is al sinds lange tijd een ingeburgerde soort. Aangenomen wordt dat de soort al door de Romeinen in Noordwest Europa is geïntroduceerd.

Wat is de bovenkant van de kastanje?

Tamme kastanjes zijn vruchten van de tamme kastanjeboom. Deze zijn goed herkenbaar aan de lange grof gezaagde lancetvormige bladeren. De bladeren zijn glanzend donkergroen van kleur aan de bovenzijde, de onderzijde is ietsje lichter. Aan een rijpe vrucht blijft vaak de mannelijke aarvormige bloeiwijze zitten.

Hoe wortelt een tamme kastanje?

Een tamme kastanje vermeerderen door lage, oude zijtakken af te leggen, is eveneens een optie. Dit betekent dat u deze takken naar de grond toe buigt en ervoor zorgt dat ze de grond blijven raken. U kunt er wat opleggen, zodat de takken niet terugschieten. Op een gegeven moment zullen de takken dan gaan wortelen.

Hoe wordt een kastanje beschermd?

Onrijpe zaden zijn omgeven door een bolster. Als de bolster openbarst, komen de rijpe zaden op de grond terecht. Het volgend voorjaar gebruiken ze hun reservevoedsel om te kiemen. Rondom een rijpe kastanje zit de bolster, die hier net openspringt.

Kun je wilde kastanje eten?

Paarden- of wilde kastanjes zijn daarentegen níet eetbaar. Vergiftigingsverschijnselen die kunnen optreden na het eten van paardenkastanjes zijn misselijkheid, braken, buikpijn en irritatieklachten in je mond of keel. Ook vlierbessen zijn populair in de herfst. Deze besjes zijn pas eetbaar nadat ze zijn gekookt.

Waar zit een kastanje aan vast?

Hoe smaakt tamme kastanje?

De tamme kastanje smaakt zoet en wordt beschouwd als een lekkernij. Je kunt hem bakken, poffen of puree van maken. Wilde kastanjes kun je niet eten. Ze zijn erg bitter en licht giftig door het stofje ‘aescin’.