Waarom stinkt mijn wond?

Dit kan gebeuren wanneer de wond niet goed schoongemaakt is of wanneer je hem niet goed verzorgt. Een slechte bacterie vertraagt het genezingsproces en kan de reden zijn dat je een ontstoken wond krijgt. Wanneer de ontstoken wond niet goed behandeld wordt, kunnen de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen.

Wat is een bacteriele huidinfectie?

Een bacteriële huidinfectie is een ontsteking van de huid door een bacterie. Meestal ontstaat een bacteriële huidinfectie op een plek waar de huid is beschadigd. Via een wondje of beschadiging komen bacteriën die normaal óp de huid zitten zonder een infectie te geven, naar binnen.

Hoe merk je dat een wond ontstoken is?

Bij een ontsteking is de plek rood, pijnlijk en warm, en komt er vocht of pus uit. U kunt dan zelfs (lichte) koorts hebben. Een ontsteking ontstaat door vuil en bacteriën. WAT KUNT U ZELF DOEN Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat een wond geïnfecteerd raakt.

Wat is een wondinfectie?

Een wondinfectie is een infectie van een wond. Na het ontstaan van een wond zal er bijna altijd besmetting plaatsvinden, aangezien bacteriën overal aanwezig zijn.

Wat moet je doen met een ontstoken wond?

De primaire behandeling van een wondinfectie is overvloedig spoelen met een fysiologische zoutoplossing, drainage, debridement en de juiste antibioticatherapie.

Waarom jeukt een wond als het geneest?

Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.

Wat is een huidbacterie?

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. De bacterie veroorzaakt normaal gesproken geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.

Is een bacteriele huidinfectie besmettelijk?

Het risico op een infectie is groter wanneer de huid beschadigd is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een wondje of bij andere huidziekten, zoals eczeem. Sommige huidinfecties zijn besmettelijk. De behandeling van huidinfecties is mede afhankelijk van de ernst en de oorzaak.

Is mijn schaafwond ontstoken?

Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.

Hoe herken je pus?

Pus of etter is een meestal dik- of dunvloeibare substantie (kleur: witgeel of geel) die zich in het lichaam in een holte zoals een abces bevindt bij langer bestaande ontstekingen, of die uit ontstoken wonden vloeit.

Wat te doen bij een wondinfectie?

Hoe herken je ontsteking na operatie?

Wondinfecties kunnen symptomen geven zoals: roodheid, warmte, koorts, pijn of gevoeligheid rond de aangedane plek of afscheiding van pus. De meerderheid van de wondinfecties ontstaat binnen 30 dagen na de operatie.