Hoe moet je met breuken vermenigvuldigen?

Voor het vermenigvuldigen van breuken is het niet vereist dat de breuken gelijke noemers hebben. Bij het vermenigvuldigen van breuken moeten de tellers met elkaar worden vermenigvuldigd en de noemers met elkaar worden vermenigvuldigd. Ook bij het delen van breuken hoeven de noemers niet hetzelfde te zijn.

Hoe maak je breuk sommen?

Bij het optellen van breuken moet je eerst zorgen dat de noemers gelijk zijn en tel je de tellers bij elkaar op. Als de noemers niet gelijk zijn moeten deze eerst gelijknamig gemaakt worden. Om breuken op te tellen is van belang dat deze gelijknamig zijn.

Wat is een breuk rekenen?

Een breuk of gebroken getal is de onuitgewerkte deling van een geheel getal, de zogeheten teller, door een ander geheel getal, de noemer. De teller telt het aantal door de noemer genoemde geheeltallige delen.

Waarom breuken vermenigvuldigen?

Nóg sneller gaat het, als je getallen tegen elkaar kunt wegstrepen. Nog een voorbeeld: Als je twee breuken met elkaar vermenigvuldigt, is er ook een snellere manier: vermenigvuldig de getallen boven de streep met elkaar en vermenigvuldig de getallen onder de streep met elkaar.

Hoe moet je kommagetallen vermenigvuldigen?

Doe zo’n som in meerdere stappen:

 1. Let bij de eerste stap niet op de komma. 144 x 2 = 288.
 2. Tel nu hoeveel cijfers er in totaal achter de komma staan: – bij 1,44 staan twee cijfers achter de komma. – bij 0,2 staat één cijfer achter de komma.
 3. Zet bij het antwoord ook drie cijfers achter de komma: 1,44 x 0,2 = 0,288.

Hoe maak ik een breuk gelijknamig?

Dit kan je doen door bij beide breuken, de teller en noemer van die breuk met hetzelfde getal te vermenigvuldigen. De breuken 6/24 en 4/24 zijn gelijknamige breuken. We kunnen de breuken 1/4 en 1/6 ook gelijknamig maken door met andere getallen te vermenigvuldigen. 3/12 en 2/12 zijn gelijknamige breuken.

Hoe maak je een breuk in Word?

Breuken (1/3, 2-5)

 1. Klik of tik op de plaats waar u de breuk wilt invoegen.
 2. Ga naar >Symbool > meer symbolen invoegen.
 3. In de vervolgkeuzelijst Subset kiest u cijfervormen. Opmerking: Niet alle lettertypen hebben een subset cijfervormen.
 4. Dubbelklik op het breukteken dat u wilt invoegen.
 5. Selecteer Sluiten.

Wat is een breuk groep 6?

Breuken vormen een belangrijk onderdeel van rekenen in groep 6. Een breuk is eigenlijk een gebroken getal dat tussen 2 hele getallen in zit.

Wat is het geheel van een breuk?

Een breuk geeft aan hoe groot een deel van een geheel is. Het geheel is hetzelfde als het totaal of alles. Deze hele taart is het geheel.

Waarom zijn breuken handig?

“Op de middelbare school werken leerlingen bij wiskunde A en B met formules, kennis van breuken is daarbij onmisbaar. En als je breuken vroeg aanleert, is dat goed voor de intuïtie. Dat maakt dingen makkelijker.” Heel veel kinderen hebben best wel veel moeite met breuken, merkt basisschoolleraar Kees Sreyee op.

Hoe vermenigvuldig je negatieve breuken?

Vermenigvuldig de breuken met elkaar aan de hand van de volgende formule:

 1. breuk·breuk=teller·tellernoemer·noemer.
 2. breuk·breuk=teller·tellernoemer·noemer.
 3. Stap 2: Vermenigvuldig de breuken met elkaar aan de hand van de volgende formule: breuk·breuk=teller·tellernoemer·noemer.

Hoe moet je rekenen met kommagetallen?