Hoe ontwerp ik een kleine tuin?

Wij zeggen altijd ‘De tuin dat ben je zelf’, dus kies dan voor planten, materialen en een stijl waar je jezelf in herkent. Leg geen strandtuin aan als je helemaal niet van zand of strand houdt. Hetzelfde geldt voor kleurgebruik en de beplanting. Zet geen ‘exoten’ in je tuin als je er niet van houdt.

Hoe groot is een kleine tuin?

Persoonlijk noem ik een achtertuin klein als het oppervlak minder is dan 100-150m2. Tuinen van 150m2 tot 1000m2 beschouw ik als middelgroot en tuinen groter dan 1000m2 als redelijke grote tuinen. Overigens is alles relatief want een voortuin van 100m2 vind iedereen waarschijnlijk een ruime voortuin.

Wat plant je in een kleine tuin?

Heb je een kleine tuin, dan kun je het beste voor planten met een lange bloeitijd kiezen, zoals ooievaarsbek (Geranium). Planten als pioenen, die maar een paar weken bloeien en relatief veel plaats innemen, passen beter in een grote border. Een wintergroen element is in de winter heel waardevol.

Hoe kan ik mijn tuin aanleggen?

Neem vooral vaste planten met een lange levensduur die weinig onderhoud nodig hebben. Als je kinderen en/of dieren hebt, mag een mooi grasveld niet ontbreken. In een grote tuin kun je heel goed verschillende gedeeltes creƫren. Denk bijvoorbeeld eens aan meerdere terrassen of een romantisch hoekje.

Wat kost het om een tuin te laten ontwerpen?

Kosten tuinontwerp

 • Tuinontwerp tot 100m2, gemiddelde prijs ontwerp incl btw en arbeid tussen de 200 en 500 euro.
 • Tuinontwerp 100-200 m2, tussen de 500 en 600 euro.
 • Tuinontwerp 200-400 m2, tussen de 625 en 750 euro.
 • Tuinontwerp 400-800 m2, tussen de 775 en 900 euro.

Wat kost het om een tuin aan te leggen?

Vooropgesteld, het gaat om een gemiddelde prijs: dat hangt natuurijk van een aantal factoren af, waaronder het formaat van uw tuin en uw specifieke wensen. Maar in algemene zin kost een nieuwe tuin gemiddeld tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter.

Hoe groot is een normale tuin?

Het dieptepunt lag in de jaren 80, toen tuinen bij nieuwbouwhuizen gemiddeld slechts 150 vierkante meter groot waren. Die trend is nu doorbroken: de laatste jaren worden tuinen juist weer groter. Een doorsneehuis dat nu wordt gebouwd heeft gemiddeld een tuin van 236 vierkante meter.

Hoe groot moet tuin zijn?

Je kunt al een tuintje inrichten op een klein lapje bouwgrond van 200 vierkante meter of minder, maar dan moet je je groene hoekje allicht wel aanpassen aan de omgeving. Als je bijvoorbeeld een rijhuis bouwt, zijn hagen of schermen in de tuin zeker geen overbodige luxe om nieuwsgierige ogen geen inkijk te gunnen.

Welke planten in een stadstuin?

Met welke planten kan je een stadstuin inrichten?

 • Bomen. Acer palmatum ‘Atropurpureum’ wordt tot 3 m.
 • Heesters. Corylopsis pauciflora en Corylopsis gotoana (schijnhazelaar) worden max.
 • In je bloembed. Geranium cinereum ‘Ballerina’ bloeit juni tot september.
 • Op je terras.
 • Klimplanten.

Welke plant is winterhard?

Ga dan voor winterharde planten die ook groen blijven in de winter. Denk aan bamboe, buxus, de cryptomeria of de cortaderia. De cortaderia is een siergrassoort met opvallende pluimen. De genoemde soorten blijven groen in de winter en zijn winterhard, maar krijgen geen bloemen.

Waar moet je opletten bij het ontwerpen van een tuin?

Om tuinontwerp kosten te besparen is het een prima keuze om de uitdaging aan te gaan en dit zelf te doen….Ik zal je een paar voorbeelden geven:

 1. Je eigen wensen;
 2. Zaken die je stoorden bij je oude tuin of in andermans tuinen;
 3. De beschikbare ruimte;
 4. De ligging van je tuin;
 5. De omgevingsfactoren.

Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

De herfst is namelijk de beste tijd om een tuin aan te leggen of om iets in de borders te veranderen. De grond is nog warm en je nieuwe tuinplanten slaan beter aan. Planten vermeerderen door te delen is ook iets wat je bij uitstek in de herfst doet, omdat de sapstroom stil ligt.